قطعات بتنی پیش ساخته
در این مطلب قصد داریم برخی قطعات بتنی پیش ساخته را شرح دهیم ؛ با ما همراه باشید.
انواع قطعات بتنی پیش ساخته :
• شالوده بتنی پیش ساخته
• ستون های پیش ساخته
• سقف های بتنی پیش ساخته
• تیر ها و شاهتیر های بتنی پیش ساخته
• دیوارهای بتنی پیش ساخته
• و غیره
شالوده پیش ساخته :
شالوده های پیش ساخته بتنی باید قادر به لنتقال بارهای قائم ، لنگرها و برش های افقی از ستون ها به خاک زیرین خود باشند. در اتصال بین ستون و شالوده ، چنانچه از طریق گلدانی های ایجاد شده در شالوده انجام شود فضای گلدان باید به مقدار کافی بزرگ باشد تا بتوان بتن یا مواد پر کننده را در اطراف و زیر ستون به راحتی ریخت و متراکم نمود. در این ششالوده ها فرض می شود که انتقال بارهای قائم از ستون به شالوده ، توسط سطح زیرین ستون صورت می گیرد مگر در حالتی که سطح تماس جانبی ستون و دیواره ی گلدان به نحوی مناسب زبر شده یا کلیدهای برشی در آنها تعبیه شده باشند. تلاش های ناشی از لنگرهای خمشی و نیروهای برشی را می توان از طریق دیواره های این شالوده ها جذب نمود.
ستون های پیش ساخته :
مواردی که باید در مورد ستون های پیش ساخته رعایت گردد عبارت است از :
• ستون های بتنی پیش ساخته در صورتی که به طور افقی تولید و جابه جا شوند باید با توجه به نیروها و لنگرهای اضافی مربوط ، با احتساب ضریب ضربه مناسب طراحی گردند.
• جزییات خاص آرماتوربندی در دو سر ستون ها با توجه به احتمال شکاف برداشتن آن ضرورت دارد.
• کف ستون های فلزی باید با توجه به بارهای هنگام برپایی و بارهای بهره برداری ، طراحی شوند. این کف ستون ها باید به میلگردهای اصلی ستون مهار شوند. مهاری لازم باید با در نظر گرفتن بارهای وارد به کف ستون ها طرح گردد.
سقف های بتنی پیش ساخته :
قطعات پیش ساخته سقف با مقاطع مختلف از جمله مقاطع مستطیلی ، T شکل ، U شکل ، توپر ، سوراخدار و T شکل مضاعف ساخته می شوند.این مقاطع با توجه به مقاومت ، پایایی ، تغییر شکل های دراز مدت و مقاومت در برابر آتش سوزی انتخاب می شوند. ضخامت کلی یا بال مقطع بتن آرمه باید با توجه به مقاومت در برابر سوراخ شدگی ، توزیع عرضی بارها و حداکثر افتادگی مجاز تعیین شود.
در صورتی که سقف ها ، مرکب از قطعات پیش ساخته موازی و مجاور همدیگر باشند باید از اختلاف افتادگی قطعات مجاور در اثر بارهای وارده ، از طریق تامین پیوستگی بین قطعات جلوگیری شود.
هدف از ایجاد سیستم سقف در ساختمان های پیش ساخته ، تامین موارد زیر است :
- تحمل بار دهانه ها
- توزیع عرضی بارها
- توزیع بارهای جانبی بین عناصر مقاوم با عملکرد دیافراگم افقی
- مقاومت در برابر بارهای تصادفی که احتمال دارد بر سقف یا تکیه گاه ها اثر کنند.
تیرها و شاهتیرهای پیش ساخته :
تیرهای پیش ساخته بتنی با سطح مقطع های مختلف با استفاده از روش های گوناگون در کارگاه تولید می شوند. کاربرد تیرهای T شکل از تیرهای دبل T کمتر است ؛ زیرا تا زمانی که به طور دائم در جای خود تثبیت نشده اند به پشتیبانی موقت نیاز دارند.
دیوار های پیش ساخته بتنی :
دیوارهای پیش ساخته باربر ممکن است به صورت یک لایه باربر و یا به صورت چند لایه (ساندویچی) ساخته شوند. در لایه باربر دیوارهای پیش ساخته باید حداقل از میلگردهایی موضعی در گوشه ها و شبکه آرماتور در سطح خارجی برای کنترل آثار ناشی از تکیدگی و تغییرات دما استفاده شود. دیوارهای پیش ساخته باربر چند لایه از یک لایه ی داخلی باربر و یک لایه عایق حرارتی و یک لایه بتنی خارجی تشکیل می شود. لایه خارجی باید به طور مستقل ، قابلیت تغییر شکل داشته باشد در غیر این صورت آثار تغییر شکل های ناشی از تغییرات دما و تکیدگی باید در نظر گرفته شوند. چنانچه دیوارهای چند لایه به صورت مرکب در نظر گرفته شوند این فرض باید با آزمایش یا تحلیل ثابت گردد. متصل کننده های لایه های داخل و خارج نیز باید از فلز مقاوم در برابر خوردگی انتخاب شوند.
طرح دیوارهای چندلا باید با در نظر داشتن احتمال حملات مختلف فیزیکی و شیمیایی و همچنین خستگی ناشی از حرکات مداوم لایه ها انجام گیرد. توجه به استقرار دقیق شبکه آرماتور و کیفیت بتن در لایه خارجی ، موجب افزایش پایایی دیوار خواهد بود.
موارد پیش ساخته اشاره شده در بالا ، مربوط به ساختمان بوده لذا قطعات بتن پیش ساخته مسلح دیگری نیز که در سازه های غیر ساختمانی استفاده می شوند وجود دارد که در مباحث دیگر به آنها اشاره شده است از جمله دیوار بتنی پیش ساخته ، نیوجرسی بتنی ، فیسینگ بتنی پیش ساخته (دیوار نمایی پل) ، قرنیز بتنی پیش ساخته ، وزنه تعادل تاورکرین و غیره.