ترک ﺧﻮردﮔﯽ ﺑﺘﻦ ﯾﮑﯽ از ﻣﻮارد ﺷﺎﯾﻊ در اﺟﺮای ﺳﺎزه ﻫﺎی ﺑﺘﻨﯽ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
از دلایل ایجاد این ترک ها میتوان به ﺟﻤﻊ ﺷﺪﮔﯽ ﻧﺎﺷﯽ از ﺧﺸﮏ ﺷﺪن ، اﻧﺒﺴﺎط و اﻧﻘﺒﺎض های ﺣﺮارﺗﯽ ، ﻧﺸﺴﺖ نامتقارن ، تکانه های وارده به سازه بتنی ، ﻋﺪم اﺟﺮای ﺻﺤﯿﺢ اﺗﺼﺎﻻت و درز ﻫﺎ ، ﺑﺎرﮔﺬاری های ﺑﯿﺶ از ﺣﺪ ﮐﻪ موجب اﯾﺠﺎد ﺗﺮک ﻫﺎی ﮐﺸﺸﯽ ، ﺧﻤﺸﯽ و ﺑﺮﺷﯽ در ﺑﺘﻦ ﻣﯽ ﺷﻮند و ﻣﺤﺪود ﮐﻨﻨﺪه ﻫﺎی ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺷﮑﻞ ﻫﺎی ﺟﺎﻧﺒﯽ اشاره نمود.
ﯾﮑﯽ از روش های ﻣﻮﺛﺮ در ترمیم این پدیده ، ﺗﺮزﯾﻖ اﭘﻮﮐﺴﯽ ﺗﺤﺖ ﻓﺸﺎر به داﺧﻞ ﺗﺮک ﻫﺎ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
درواقع تزریق رزین اپوکسی به داخل این ترک ها ، باعث ایجاد یک پیوند پلیمری بسیار قوی بین دو جداره شده و ضعف بوجود آمده بدلیل ترک خوردگی عملأ بهبود می یابد. لازم به ذکر می باشد که همواره قبل از اﺟﺮای ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ روش ﺗﺮﻣﯿﻤﯽ ، بایستی دﻟﯿﻞ اﯾﺠﺎد ﺗﺮک در بتن ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار گرفته و سپس اﻗﺪامات ﻻزم ﺟﻬﺖ رﻓﻊ ﻣﺸﮑﻞ ﺑﻪ ﻋﻤﻞ بیاید زﯾﺮا در ﻏﯿﺮ اﯾﻦ ﺻﻮرت ﻣﻤﮑﻦ اﺳﺖ ﺗﺮﻣﯿﻢ با متد فوق الذکر ، ﻓﺎﻗﺪ ﮐﺎراﯾﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
روش های تزریق رزین عمومآ دو نوع میباشد :
- تزریق اپوکسی از سطح
- تزریق اپوکسی در عمق
در هر دوی این روش ها ماده چسباننده پلیمری را با فشار بالا به داخل ترک بتن هدایت میکنند منتهی موقعیت قرار گیری ترک ها و عمق و ضخامت آنها ، عامل اصلی در تعیین نوع تزریق میباشد.
مراحل پر کردن ترک بتن با رزین اپوکسی :
برای این منظور ، ابتدا ترکهای موجود را مشخص نموده و پس از تمیز نمودن سطوح ترکها با استفاده از مواد شیمیایی ویژه ، اقدام به نصب روزنه های تزریق ( نیپل ، پکر ) در فواصل مشخص می نماییم و با استفاده از چسبهای ویژه (ملات ترمیمی اپوکسی) سطح ترک ، درز بندی می شود تا فشار ناشی از تزریق را تحمل نموده و امکان نفوذ رزین اپوکسی فراهم شود.
سپس با استفاده از پمپهای ویژه ، رزین اپوکسی مخصوص را که دارای چسبندگی کم و زمان گیرش مناسب می باشد از پایین ترین روزنه شروع به تزریق اپوکسی می نماییم. پمپ تزریق رزین اپوکسی با توجه به حجم کار ، شرایط پروژه و تسهیلات موجود ، می تواند از نوع پمپ تزریق دو جزئی و یا پمپ تزریق تک جزیی باشد.
(ضمنآ این پمپ ها دارای دو نوع برقی و دستی هستند)
به محض اینکه مواد تزریق (رزین اپوکسی) از روزنه تزریق بعدی تراوش کرد یا فشار کار دستگاه بالا رفت ، تزریق را متوقف کرده و از روزنه بعدی ادامه عملیات ترمیم ترکهای بتن با تزریق رزین اپوکسی را انجام می دهیم.
به منظور اطمینان از صحت تزریق ، از ترکها مغزه گیری می شود تا میزان نفوذ رزین اپوکسی مشخص گردد.
علاوه بر این می بایستی نمونه ها با استفاده از جک ، بارگذاری و شکسته شوند که در این آزمایش ، صفحه شکست نباید از سطح ترک خورده ای که با رزین اپوکسی پر شده است عبور کند.
مقالات پیشنهادی :
جهت مطالعه مقاله لاتین در ارتباط با این موضوع ، روی لینک زیر کلیک نمایید.