بچینگ و انواع آن بر اساس موارد مختلف

یکی از ماشین آلاتی که در کارگاه های تولید بتن پیش ساخته (تولید محصولاتی نظیر دیوار بتنی ، قرنیز بتنی ، نیوجرسی بتنی ، پله بتنی پیش ساخته ، فیسینگ پیش ساخته بتنی ، وزنه تعادل تاورکرین و غیره) مورد نیاز می باشد بچینگ بوده که در این مطلب قصد داریم به شناخت و انواع این دستگاه بپردازیم.

شناخت بچینگ :

بچینگ مجموعه تجهیزاتی است که برای تهیه بتن بر اساس طرح اختلاط مورد نظر و تحویل مواد وزن شده به وسایل حمل ، پیش یا پس از مخلوط سازی مصالح مورد استفاده ، استفاده می شود. بچینگ ها برای تهیه بتن ، با حجم ، خصوصیات و ویژگی های مورد نظر متنوع طراحی و ساخته شده اند. بچینگ ها متشکل از : تجهیزات توزین و پیمانه کردن اجزا ، تجهیزات کنترل ، سیستم های انتقال مصالح ، مخازن نگهداری سنگدانه ها و آب ، سیلوهای سیمان ، تجهیزات سرمایشی مانند یخ سازها و دیگ آب گرم هستند.

اجزای بچینگ ها با برق کار می کنند و دارای ظرفیت محصول دهی متفاوت بر حسب میزان تولید متر مکعب در ساعت هستند. میکسرهای بچینگ دارای توان مصرفی وابسته به ظرفیت 10 kw تا بیش از 200 هستند. بچینگ ها می توانند تا ظرفیت بالغ بر 400 متر مکعب در ساعت بتن تولید کنند ، اما توصیه می شود برای اطمینان از تعداد بیشتری بچینگ با ظرفیت کمتر استفاده شود. امروزه بچینگ ها معمولا با ابعاد 30 ، 45 ، 60 ، 75 ، 90 ، 120 ، 150 و 180 متر مکعب در ساعت ساخته می شوند.

بچینگ بتن

انواع بچینگ :

از معیارهای مختلف برای دسته بندی بچینگ ها می توان به : نوع روش تولید (اختلاط مرکزی <اختلاط تَر> یا اختلاط هنگام حمل <اختلاط خشک>) ، نوع جریان مواد در آن ها و مدل چینش فیزیکی ادوات (نوع افقی <بالارو> یا عمودی <ثقلی>) ، نوع کاربرد نهایی محصول به ایستگاه های بتن روسازی ، بتن آماده (معمولی) فرآورده های بتنی و بتن حجیم و نوع ثابت ، قابل حمل و متحرک بودن ، اشاره کرد.

انواع بچینگ بر اساس نوع مخلوط سازی :

اساسا بچینگ هایی که میکسر مرکزی دارند و مخلوط سازی را در محل بچینگ انجام می دهند ، به بچینگ با اختلاط تَر موسم اند. بچینگ های عمودی معمولا جزو این نوع بوده اما بچینگ های افقی هم قابلیت کار با این روش را دارند. در نحوه کار بچینگ خشک با استفاده از تراک میکسرها برای حمل بتن به محل استفاده ، میکسر از ایستگاه حذف شده و مخلوط سازی هنگام حمل انجام می شود. افزودن آب می تواند در محل ایستگاه و یا در کارگاه صورت گیرد. در اختلاط نیمه خشک قسمتی از مخلوط کردن بتن در بچینگ و قسمت دیگر در تراک میکسر با صرفه جویی در زمان و هزینه صورت می گیرد.

انواع بچینگ بر اساس جریان مواد :

الف) ایستگاه پیمانه کردن عمودی

در این ایستگاه ، مصالح با تجهیزات انتقال به مخزن بالا برده می شوند سپس جریان یافتنشان به درون قیف های توزین به وسیله نیروی ثقل صورت می گیرد و بعد از پیمانه شدن ، بسته به نوع ایستگاه به دستگاه مخلوط کن انتقال می یابند یا یکراست وارد تجهیزات انتقال بتن می گردند. بچینگ های عمودی با به کار گیری بخش های مدولی نصب می شوندکه باعث سرعت بخشیدن به نصب و مونتاژ می شوند.

از مزایای استفاده از این نوع بچینگ ها می توان به :

اشغال فضای کم ، احداث سیستم کاملا متمرکز و پوشیده از همه طرف با عملکرد مطلوب شرایط جوی مختلف با عایق کاریها و وسایل کنترل حرارتی ، پر کردن وسایل حمل و نقل به صورت ثقلی با باز نمودن یک دریچه (دریچه های پیمانه بعد از توزین به طور کامل باز شده و مخلوط کن مواد را با حداکثر سرعت تخلیه می کند) و تولید آلودگی کمتر اشاره داشت.

از معایب این بچینگ ها می توان به :

نیاز به تسمه نقاله پر کننده گرانتر و اداره مشکل تر اشاره کرد.

ب) بچینگ های افقی (بالارو)

عمدتا در این ایستگاه ها مصالح (سنگدانه ها) تا مخزن های ذخیره بالا برده می شوند ، سپس جریان یافتنشان به درون قیف های توزین به وسیله نیروی جاذبه صورت می گیرد سپس توسط تسمه نقاله ای به مخلوط کن های مرکزی و یا تراک میکسرها منتقل می گردند.

در مدل دیگر ابتدا سنگدانه ها تا مخزن ذخیره بالا برده می شوند ، از آنجا توسط تسمه نقاله به پیمانه کن ها منتقل می شوند سپس توسط نیروی جاذبه به درون مخلوط کن مرکزی و یا به وسایل حمل و نقل ریخته می شوند.

بچینگ بتن پیش ساخته

انواع بچینگ بر اساس امکان جابه جایی :

بچینگ های ثابت برای نصب شدن نیاز به زمان قابل توجهی تا چندین هفته برای نصب تمام قطعات دارند. اگر اجزای بچینگ از قبل در کارخانه سازنده مونتاژ شوند سپس در محل کارگاه نصب گردند ، زمان و هزینه ی نصب کاهش می یابد. بچینگ های قابل حمل می توانند به راحتی حمل و نقل شوند اما برخی نیازمند چندین روز وقت برای جابجایی قطعات و نصب در محل جدید هستند. حداکثر ظرفیت تولید بتن این نوع (15 الی 20 متر مکعب در ساعت) کمتر از بچینگ های ثابت می باشد.

در نوع متحرک کل تجهیزات مورد نیاز سوار بر یک سیستم متحرک با قابلیت اتصال به یک کشنده متصل برای جابجایی به مکان های مورد نظر است. کاربرد عمده اش در مساحت های وسیع منطقه بتن ریزی مثل ساخت فرودگاه و راهسازی می باشد که ایستگاه را در مدت چند ساعت نصب و آماده ی بهره برداری می کنند. وجود میکسر در مجموعه باعث اختلاط تر و عدم وجودش باعث اختلاط بوسیله تراک میکسر می شود.

انواع بچینگ ها بر اساس نوع میکسر (دیگ بچینگ) :

  • میکسرهای با محور افقی :

مخلوط سازی با چرخش دو محور افقی مجهز به تیغه هایی در خلاف جهت یکدیگر صورت می گیرد. کاربرد عمده ی آنها در حجم های بالا می باشد. تخلیه مواد توسط یک یا دو دریچه در پایین انجام می شود.

  • میکسرهای با محور عمودی :

مخلوط سازی مانند نوع افقی اما با نصب تیغه ها بر محوری قائم دارد. در این میکسرها به دلیل تماس مستمر تیغه ها و نیز جداره محفظه با مخلوط بتن ، باید به تدابیری برای افزایش عمر مفید تیغه ها ، پیشگیری از استهلاک سریعشان و کاهش هزینه های نگهداری اندیشید.

  • میکسر با خمره دوار :

مخلوط سازی با چرخش خمره دورانی دارای تیغه هایی در داخل صورت می گیرد. تخلیه مواد با کج شدن خمره توسط جک های هیدرولیکی انجام می شود. دارای ظرفیت های متنوع بوده و ظرفیت بالغ بر 12 متر مکعب و قابلیت تغذیه با تسمه نقاله و یا به صورت ثقلی دارند.

بچینگ

در شکل های زیر نیز می توانید بخش هایی از یک بچینگ در حال استفاده در کارخانه تولید قطعات بتن پیش ساخته را مشاهده نمایید.

بچینگ ساخت بتن
بچینگ قطعات بتنی
داخل بچینگ

جهت مطالعه مقاله لاتین در ارتباط با بچینگ روی لینک زیر کلیک نمایید :

(بچینگ)

بسیار باعث دلگرمی ماست اگر نظرتان را در پایین همین صفحه بنویسید. سپاسگزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *