بتونیر
شناخت بتونیر :
میکسرهایی که در ظرفیت های کم و مخصوصا در کارهای کوچک استفاده می شوند اصطلاحا بتونیر نامیده می شوند. اهمیت این میکسرها در تولید بتن مرغوب است. بتونیر مخلوط کردن را با حرکت دورانی درام (جام) انجام می دهد. این میکسرها را می توان جابه جا کرد اما تنها زمانی که در حال انجام کار نباشند. ظرفیت بتونیرها از 50 تا 1000 لیتر است. بتونیرها تا ظرفیت 200 لیتر در آزمایشگاه استفاده می شوند و در کارهای کارگاهی به کار نمی روند.
برای تولید هر پیمانه بتن ، میکسر 2 الی 2.5 دقیقه برای میکس نمودن و زمانی را نیز صرف پر کردن جام می کند. ظرفیت مفید تولیدی بتن هر بتونیر 70% ظرفیت اسمی جام آن است.
(لازم به ذکر است در کارخانه های تولید قطعات بتنی پیش ساخته که به تولید قطعاتی نظیر دیوار بتنی پیش ساخته ، قرنیز پیش ساخته بتنی ، نیوجرسی بتنی ، فیسینگ پیش ساخته بتنی ، وزنه تعادل تاور کرین و غیره در حال فعالیت هستند نیز از بتونیرها استفاده می گردد.)
تعیین ظرفیت و تعداد بتونیرهای مورد نیاز با توجه به این عوامل صورت می گیرد :
- روش بتن ریزی
- اندازه و نوع تجهیزات بتن ریزی
- بازده ساعتی نظری و عملی
- ملاحظات اقتصادی کارگاه
بتونیرها دارای موتورهای بنزینی ، الکتریکی یا دیزلی و وزن 250 تا 2500 کیلوگرم هستند. بتونیرهای کوچک برقی و بنزینی ، فاقد تابلو برق بوده و از برق تک فاز استفاده می کنند. بتونیرهای متوسط دیزلی ، برقی و بنزینی بوده و بتونیرهای بزرگ دیزلی و برق سه فازی دارای تابلو برق می باشند.
اجزای بتونیر :
اجزای بتونیر شامل موارد زیر می باشد :
- مخزن یا جام
- شاسی
- چرخ ها
- پایه های اتکا
- قیف تغذیه
- موتور
- اهرم های کنترل
مخزن بتونیر باید ساخته از فولاد مقاوم در برابر سایش باشد اما در ایران از صفحات جوش یا پرچ شده از جنس فولاد نرمه تشکیل می شود. درون مخزن ، تیغه ها با قرار گیری در کنار پره های مخزن سبب تولید بتنی مرغوب می گردند و به راحتی تمیز می شوند.نیروی محرکه متولد از موتور توسط گیربکس ها منتقل می شود. در بتونیر های کوچک ، جعبه فرمان و گیربکس کوچک و در بتونیر های متوسط و بزرگ ، گیربکس و کلاچ وجود دارد.
مخزن بتونیر با محور متحرک بر روی شاسی سوار بر چرخ ها قرار می گیرد. شکل شاسی بسته به نوع بتونیر می تواند دارای ارتفاع های متفاوت باشد. چرخ های لاستیکی یا فلزی با روکش لاستیکی (رولیک) هستند. پایه های اتکا برای کمک به تثبیت ماشین و بیشتر در بتونیرهای با محور ثابت به کار می روند.
تخلیه قیف تغذیه توسط جک های هیدرولیک صورت می گیرد. جام های دراگ لاین در کنار می توانند برای تغذیه اتوماتیک بتونیر به کار روند.
انواع بتونیر :
الف) بتونیر با محور ثابت
مخزنی دارد که بر روی یک محور افقی یا مایل با زاویه کم با افق گردش می کند. ورود مواد به صورت خشک از یک دهانه موجود در مرکز بتونیر بوسیله یک قیف یا به صورت دستی صورت می گیرد. پس از این مواد کاملا بوسیله سه یا چهار تیغه با آب مخلوط می گردد و از سمت دیگر بتونیر خارج می شود. معمولا بتونیرهای کارگاهی از همین نوع هستند ، با اندازه کمتر از 450 لیتر باکت ندارند.
نحوه مخلوط کردن به این صورت است که مخلوط مواد بالا می رود سپس بتن بر روی خود میغلتد (مناسب برای اسلامپ های متوسط). نباید در هنگام ریختن مواد به درون مخزن ، آب و سیمان در ابتدا با هم مخلوط گردند. در هنگام تخلیه باید به عدم جدا شدگی مخلوط توجه داشت ؛ می توان از میکسرهایی با یک دهانه استفاده کرد که مخلوط کردن را با دوران تیغه های حلزونی جام در یک جهت و تخلیه را با دوران تیغه ها در جهت مخالف انجام می دهد.
ب) بتونیر با محور متحرک (میکسر مایل شونده)
مخزنی دارد که زمان مخلوط کردن به شکل افقی یا دارای زاویه ملایم به سمت بالا می باشد. نحوه مخلوط کردن به این صورت است که با چرخیدن مخزن ، به کمک تیغه ها بتن بر روی خود می افتد و مخلوط می شود. تخلیه با کج شدن به سمت پایین مخزن گردنده توسط جک های هیدرولیکی یا به صورت دستی ، در زاویه ای حدود 50 تا 60 درجه صورت می گیرد. ظرفیت های متنوعی دارد. می توان از ماشین های مشابه برای تولید ملات سیمان متشکل از سیمان و ماسه استفاده کرد. اساس مخلوط سازی مانند بتونیر ، دَوَران مخزن است.